Guide til dykkerlygter

Lux & Lumen

Når man prøve at finde ud af hvilken dykkerlygte man skal vælge, render man hurtigt ind i begreberne lux og lumen - Der er nemlig to forskellige måder at angive lysstyrke;  Det gør det desværre noget svært at sammenligne lygter på tværs af forskellige producenter og hjemmesider, da tallet ikke rigtig kan oversættes fra det ene angivelse til den anden, og producenter opgiver tallet uens.

Lumen er den intensitet/styrke en given lyskilde har, En dykkerlygte med 900 lumen (dét er i øvrigt en respektabel styrke til mange formål!) vil altid have 900 lumen - uanset hvor du ser den fra. Lumen handler altså om den totale mængde lys, som pæren eller LED'en afgiver. Lygten, i sig selv,  vil lyse lige kraftigt uanset om du står ved siden af den, eller om du ser den fra 500 meter væk. Den lyser 900 lumen - uanset hvor du er.  Lux er derimod den måleenhed man benytter til at måle det lys som rammer et objekt.

Hvis vi bruger samme eksempel fra før, så vil et plankeværk tæt på lygten bliver oplyst med meget mere lys (flere lux) end træet femhundrede meter væk.

Tag et kig på eksemplet til højre.Eksempel på lux og lumen Vi kan se at lux falder dramatisk jo længere lygten kommer  fra det der oplyses. Som lygteproducent kunne det nok være fristende at måle lige ved pæren, så ens produkt ville tage sig bedre ud; Derfor er standarden at måle præcis i midten af lyskeglen og at måle på én meters afstand. Det er dog desværre ikke en standard alle producenter holder sig helt strengt til... 

Hvilken spredning skal min lygte have?

Som vi lige så, er der stor forskel på lux og lumen. Forholdet er sådan, at en lux svarer til én lumen per kvadratmeter. Derfor vil 1000 lumen som spredes over én kvadratmeter, svare til at denne lyskilde har en lysintensitet på 1000 lux. Imidlertid vil samme 1000 lumen, spredt ud over en flade på 10 kvadratmeter svare til en lysintensitet på 100 lux. Vraget eller fisken du lyser på vil altså lyses mindre op. Det er derfor nødvendigt, at finde ud af hvor mange graders spredning, den respektive dykkerlygte har, og forstå hvad det betyder for din dykning.

spredning på lyset

F.eks. har en Ammonite LED2 Dykkerlygte en spredning på 10o og lysstyrke på 800 lumen. Hvilket betyder dens lysintensitet per kvadratmeter vil være højere end f.eks. en Big Blue AL900WP dykkerlygte, der har en lysspredning på 120o og næsten samme lumen på 900. Ser du på eksemplet til højre, som lidt ligner de to nævnte lygter - så ser du at lygten for oven lyser et større område op, men at området så selvfølgelig bliver mindre oplyst, end hos lygten nedenfor som kaster alle 900 lumen i en meget kraftig, men smal kegle. Både kraften samt lysspredning er derfor vigtige at tage højde for, når man skal vælge en dykkerlygte til den slags dykning man dyrker.

Hvilken lygte skal du så lede efter? Jo, helt generelt kan vi sige at desto større lumen tal desto bedre!  (alle vores lygter er iøvrigt angivet i lumen, så de bedre kan sammelignes indbyrdes) - Man kan nærmest aldrig have for meget lys med! Så kig på dit budget, og så gå efter der hvor du får høj lumen.  Vigtigere end lumen er dog spredningen af lygtens lumen i fht. til dit formål - altså den slags dykning du gerne vil bruge lygten til.  Et eksempel:  En canisterlygte med en spredning på 8 grader og en lumen på 1600 vil nærmest lave et lyssværd, mens et videolys på 4000 lumen vil lave en diffus spredning af lyset i 90-120 grader.  Umiddelbart er videolyset med 4000 lumen selvfølgelig en kraftigere lygte, men den vil lave en slags diffus lyssky - hvilket er uhensigtmæssigt at signalere med, og ikke vil række nær så langt som canister lygten. Videolyset vil typisk også have væsentligt kortere brændtid.

Hvilken lygte er bedst til din dykning? 

  Hvilke egenskaber bør lygten have?
Type dykning
Anbefalet spredning Brændtid Lumen
Foto
bred 40 min+
min. 500
Video bred 40 min+
min. 1000
Undervandsjagt smal 60 min+
min. 800
Huledykning smal 300 min+
min. 500
Anden teknisk dykning
smal 180 min+
min. 1200
Teknisk dykning,
Backup lygte
smal 180 min+
min. 300
Backup lygte
Mindre væsentligt
40 min+
min. 300
Tropisk Natdykning
Mindre væsentligt
70 min+
min. 300
Natdykning i DK
Mindre væsentligt
70 min+
min.600

Farvetemperatur

Fælles for alle dykkerlygter er at de har én eller anden farvetemperatur, som angives i Kelvin (Forkortet K) Hvilken farvetemperatur der er rigtig for dig er mest et spørgsmål om temperament og smag. Mange dykkere kan godt lide et lys som har noget "varme," måske fordi lyset derfra mest minder om det lys vi kender fra gammeldags glødepærer. De fleste dykkerlygter i dag laves dog med koldere lys (typisk fra LED lygter,) da der der kan opnås kraftigere lysstyrke med lavere watt-forbrug.  Dvs. du med LED får en øget brændtid eller alternativt øget lystyrke. De helt "varme" dykkerlygter er derfor mest et levn fra dengang de typisk havde halogen pærer. 

De fleste dykkere bruger lyset til - nå ja, slet og ret at se - og farven på lyset, K temperaturen, er derfor lidt underordnet, med mindre du er dykkende video og fotoentusiaster.

Det mest naturlige lys får mellem 4000 og 6000 K, som også er det spænd som blitze til UV-foto bruger. (ikelite har f.eks.. 4.800, mens Sea & Sea ligger på 5.400.)  Det betyder dog ikke, at lys som falder udenfor dette spænd ikke er egnet til UV-foto og video, men du bør indstille hvidbalance på dit kamera mens du fotograferer/filmer eller i din redigering af materialet bagefter (men det gør du den seriøse fotograf jo alligevel, ikke?)

temperaturskala