Jakob Hansen med tre finner

Test af følgende tre finner er foretaget under en fridykkertræningslejr i Rødehavet:

Plastik-finner fra IST

Glasfiber-finner fra Leaderfins

Kulfiber-finner fra Leaderfins

Finnerne har været anvendt til dels at svømme ud til dykkerstedet og dels til undervisning, opvarmning og sikkerhedsdykning. Finnerne har dermed været med på 20-35 meter adskillige gange hver dag.

Finnerne kan se nok så fine ud når men prøver dem i en butik, med det er først, når man skal tilbagelægge en distance i vand men finder ud af om finnerne har den rigtige størrelse, er lavet af det rigtige materiale og har den ønskede effekt i vandet. Samtidigt bør finnerne ikke påføre fodleddet for stor belastning i en sideværts bevægelse. Dette fænomen kan tydeligt mærkes, når man sparker sig gennem vandet. Her vil foden rotere i ottetaller i stedet for at bevæge sig lige frem og tilbage. En måde at undgå den beskrevne overbelastning af fodleddet er ved langsomt at træne støttemuskulaturen i fodleddet op med blødere og eventuelt kortere finner.

Når valget skal stå mellem plastik eller fiber finner er det naturligvis pris og formål, som bliver de afgørende argumenter, og derfor har jeg forsøgt at beskrive min personlige oplevelse af følgende tre typer finner.

Plastik:

plastikfinner fra IST

 

Denne finne typer ligger helt på højde med andre plastikfinner, som findes på markedet. De har en udformning, der både giver stivhed og styrke og samtidigt stabilisere finnen i vandet. Til sammenligning med tidligere plastikfinner jeg har haft, er disse finner et skridt i den rigtige retning. Ved test af finnerne har jeg oplevet god fremdrift, når der lægges kræfter i bensparket. De er forholdsvist stabile for fodleddet, men dette kan ændre sig, når man bliver træt. Disse plastikfinner er et billigere alternativ til fiberfinnerne, men det er vigtigt at bemærke, at det er et kompromis. Typisk bliver plastikfinner hurtigere slidte/deforme, hvilket forringer de svømmetekniske egenskaber. Holdbarheden kan anslås til 1-2 år hvis de anvendes jævnligt. Dog er det næsten umuligt at flække eller ødelægge plastik finner totalt og samtidigt har de en fin acceleration når der lægges kræfter i.

Denne finne ville jeg vælge hvis:

 1. jeg skal anvende dem, som et ekstra sæt finner på en rejse.
 2. de skal anvendes til undervisning, udlån eller til en sikkerhedsdykker.
 3. jeg skal svømme kortere distancer.
 4. jeg ikke har råd til glas- eller kulfiberfinner.

 

Glasfiber:

Test af glasfiber-finner til undervandsjagt

 

Ved valg af en glasfiber finne, vælger man samtidigt en række egenskaber til, som ikke findes i plastik serien. Fiberbladet giver en mærkbart bedre energioverførsel fra benmusklerne til vandet, og dermed kan man bedre rationere med kræfterne/ilten. Samtidigt deformeres fiber ikke på samme måde som plastik og derfor kan fiber finner holde meget længere end plastikfinner. Dette er forudsat, at de behandles med forsigtighed, så de ikke flækker. I forbindelse med testen af disse finner, bliv jeg også opmærksom på finnernes gode evne til at stabilisere sig i vandet. Det skyldes blandt andet de lange gummikantet på siderne af finnen (se billedet ovenfor).

Finnernes stivhed afhænger blandt andet af kropsvægt. Med mine knapt 80 kg. Kropsvægt, oplevede jeg ingen problemer med at opnå en effektiv hastighed og flow ved en ”blød” finne. Til undervandsjagt eller fridykning, hvor der skal svømmes en længere distance, kan jeg anbefale en blød finne. Hvis det er et kompromis mellem: fridykning inklusive sikkerhedsdykning og undervisning samt UV-jagt, ville jeg vælge en finne med medium stivhed. Hvis det udelukkende var til fridykning, inklusiv sikkerhedsdykning og undervisning, ville jeg klart vælge en hård glasfiberfinne.

Denne finne ville jeg vælge hvis jeg:

 1. skal svømme længere distancer(UV-jagt eller fridykning).
 2. gerne vil dyrke fridykning på et højere plan men ikke har en monofinne.
 3. skal have dem med på en rejse (evt. sammen med min monofinne til fridykning)
 4. ikke har råd til kulfiberfinner

 

Kulfiber:

Test af kulfiberfinner

 

Kulfiberfinnen har en endnu bedre evne, end glasfiber, til at ”svipe tilbage” efter hvert tag. Det giver også en bedre kræftoverførsel end glasfiberfinnerne. I en sammenlignende test mellem glas- og kulfiberfinnerne, af samme mærke og samme stivhed, har jeg observeret følgende: Kulfiberfinnerne giver lidt mere hastighed ved samme anstrengelse. Det betyder samtidigt, at der hvor men ved en fiber skal vælge mellem en blød til UV-jagt og en medium til fridykning, kan en blød nu bedre anvendes til begge dele. Min klare anbefaling er dog at vælge en medium eller hård, hvis det udelukkende er til fridykning og en blød, hvis det hovedsagligt er UV-jagt, der har fanget interessen.

Denne finne ville jeg vælge hvis jeg:

 1. skal svømme længere distancer(UV-jagt eller fridykning).
 2. skal dyrke fridykning på et højere plan men ikke har en monofinne.
 3. skal have dem med på en rejse (evt. sammen med min monofinne til fridykning)
 4. skal gå efter den langsigtede løsning.

Min filosofi er, at det er bedre at købe det bedste udstyr fra starten, hvis der er penge til det. Kulfiber eller glasfiber kan holde meget længe, hvis man passer på dem, og på de fleste modeller kan blade eller fodlommer skiftes ud.

 

Se finnerne i shoppen