Jeg har efterhånden snart afdækket hele det egyptiske Rødehav. Efter en del liveaboards i den nordlige del, har jeg fået øjnene op for, hvad den sydlige del har at byde på.

For nylig var vi afsted, og det var SKØNT som altid. Vi havde sat os for, at vi skulle omkring Daedalus Reef, da det rev har så meget at byde på. Vi så både hammerhajer, oceanic whitetips og en manta ray, sidst vi var der. Denne gang ville vi også se hvad andre yderliggende rev som Rocky og Zarbargad Island kunne tilbyde. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi er ude efter action og større dyr. Og ifølge min mening finder du det ikke rigtigt i det nordlige Egypten, men derimod ved de fjernereliggende og sydligere rev. Derfor hed ruten denne gang ”The Best of The Red Sea” og indeholdte Daedalus, Rocky, Zarbargad, St. John, Sataya og Elphinstone. Et tæt pakket program, hvilket indebar en hel del sejlads og ét eller få dyk på divesites, som man ellers kunne dykke flere dage på.

Båden var Golden Dolphin II, en 36 m lang båd med store kahytter, stor salon, stort divedeck og kæmpe platform (eneste mangel var dog et kamerabord). Der var masser af plads til de 19 dykkere, vi var – plus den formidable besætning. Maden var virkelig lækker og eftermiddagssnacken endnu mere lækker: 3 slags kage, 2 slags is, smoothie og vandmelon. Helt klart den bedste eftermiddagssnack, jeg nogensinde har oplevet på en liveaboard! Da Golden Dolphin er tyskejet var de øvrige gæster ombord derfor fra Tyskland, Schweiz og Østrig (hvilket udfordrede vores skoletyske en del). De 2 diveguides var henholdsvis tysk og egyptisk. Jeg har mødt mange egyptiske diveguides og vil faktisk hellere dykke alene eller med den europæiske diveguide, men Mohamed er den bedste, jeg nogensinde har haft i Egypten. Både hans færdigheder og hans personlighed. Vi foretrak bestemt at dykke med ham – bare fordi det var sjovt og skide hyggeligt.

Vi nåede i alt 20 dyk, som hver morgen startede med wake-up kl. 5.30 og briefing kl. 6.00, næste briefing typisk kl. 10.30, kl. 15.00 og 19.15. Der var rigelig med tid til afslapning mellem dykkene, da båden havde lange overfladeintervaller i fokus. Med aftensmad kl. 21 var vi ret trætte og den ellers planlagte og disciplinerede gennemgang af dagens foto og video materiale blev ofte lig nul… Zzz… Zzz…

Hvad så vi så? Jo - der var engang, hvor jeg ikke troede, jeg skulle se en hammerhaj i Rødehavet. Jeg troede faktisk, at de kun var mulige at se, hvis man stod meget tidligt op og med en stor portion held i vesten befandt sig ved Jackson Reef ved Tiran. Nu ved jeg, at de kan ses flere steder – jeg så dem på flere dyk på Daedalus for 2 år siden – og jeg så dem igen på Daedalus denne gang. Samtidig så vi et par ved Rocky Island og endda en enkelt ved Elphinstone. Så hvis du stadig har en hammerhaj på din liste, behøver du hverken tage til Galapagos eller Cocos Island – de findes lige her i den rigtige sæson.

Herudover bød dykkene på grå revhajer, skildpadder, napoleonfisk, stingrays, blæksprutter, anemonefisk i massevis, store muræner og alt det andet ’usual stuff’. Vi dykkede i små grottesystemer med fantastisk lysindfald ved St. Johns. Vi så masser af delfiner, der legede foran båden, når vi sejlede. Og til allersidst – de sidste få minutter af turens sidste dyk – så vi en dugong! Den stod øverst på vores liste, og vi var SÅ heldige at se den bare få meter fra båden, da alt håb ellers var opgivet. En super afslutning på en fed tur!

 

Hvis du vil se vores video fra turen, kan du se den her.Det gode ved den sydlige del er, at der ikke er så mange andre både som i nord, og med lidt planlægning kan man undgå at møde andre dykkergrupper under vand. Der er dog en del mere sejlads undervejs, men det synes jeg kun er hyggeligt.

Jeg tager gerne den rute igen, simpelthen fordi der er LIDT federe i den del af Rødehavet. For mig var ruten langt hen ad vejen ’The Best of the Red Sea’ og jeg skal da helt sikkert den vej igen. Daedalus Reef er dog stadig min absolutte favorit, og det formåede mit første møde med Rocky og Zabargad Island ikke at ændre på. 

Næste gang går turen i samme retning (dog uden de yderliggende rev) – når jeg tager med Kingfish på gruppeturen ’Deep South’. Måske bliver det til et blogindlæg om det også!