Amager Strandpark
Amager Strandpark og Havheksen
”Havheksen” er både et kunstigt rev og en undervandsdykkerbane ved Amager Strandpark.


Vil du have et lettilgængeligt rev, som er perfekt til både træning og oplevelser, så er ”Havheksen” et godt bud. Havheksen blev opført i 2007 som et tilbud til flaskedykkere, men bruges også af snorkel- og fridykkere.
Havheksens dykkerbane er placeret ved bunker 3 i Amager Strandpark. Stik øst fra stranden finder du et menneskeskabt stenrev formet som en havfrue – deraf navnet. Halen er stenrevet med metalbuer. En stor terning med metalrør forestiller hendes navlepiercing og udgør midten af revet. Midten har åbninger på alle 6 sider og er et godt sted at træne opdrift.
Et stykke herfra når du havheksens ”bryster”. Brysterne er to runde stenrev med betonrør i midten, som man kan navigere igennem. Nordligst ligger håret, hvor du kan svømme mellem stenrev på begge sider. Det er en stor havfrue, hun er ca. 200 meter lang. Selve området er ca. 200x200 meter, og det meste af revet / dykkerbanen har en dybde på 3-4,5 meter.


Sådan dykker du dette site:
Dykket starter fra bunker 3 på Amager Strandpark. Entry kan enten være fra stranden eller via molen. På stranden er der en god sandbund med lavt vand til at få styr på finner, maske m.m., og du kan lave lidt øvelser, inden du glider ned at skråningen til det dybere vand på ca. 2,5 meter. Svøm ud fra en kurs 90 til havheksen og 180 tilbage, hvis du starter og slutter ved halen - vær opmærksom på, at det er ved halen.
Du kan også svømme i overfladen til den første røde bøje tættest på molen. Er du derimod totalt sikker på dit udstyr kan, kan du tage et gigantisk giant stride fra molen. Du kan støtte dig til gelænderet, mens du tager dine finner på. Fra toppen af molen er der ca. 2 meter til vandet, men du kan også tage stentrappen for enden, hvorfra der er lavere. Pas på du ikke glider, når du går ned ad trappen. Fra molen er vanddybden 3 meter. Når du er i vandet, kan du svømme ud til den første røde bøje, der markerer starten på undervandsskulpturen. Herfra kan du følge havfruens hale ud forbi navlepiercingen, teste din trim og opdriftskontrol, når du dykker gennem metalringene, inden du slutter af ved brysterne og svømmer retur. Brysterne er to store cirkulære stenrev bestående af gennemskårede betonrør, som du kan dykke igennem.
Giv også dig selv tid til at udforske alle de små skabninger, der gemmer sig i revet og på bunden. På dykket kan du støde på en blå hund, en nisse, en buddha og en hånd med et hjerte i. Dette er bare en sjov gimmick blandt dykkere, og skulpturerne kan derfor også have fået nye pladser på næste dyk. Når du skal retur, er det lettest at lave dit exit ved stranden ved bunker 3.


Seværdigheder på dette dyk
På dette dyk kan du teste din opdriftskontrol, når du svømmer igennem metalringe og store betonrør med en diameter på ca. 2 meter. Rørene er begroede med muslinger, og har nogle flotte lysindfald og kontraster. Da de er beklædt med skarpe rurer og blåmuslinger, kan du blive straffet af havguderne, hvis du støder ind i dem eller placerer en hånd det forkerte sted. Hér er god læring til at få styr på dit trim, inden du skal dykke på et sårbare koralrev.
Derudover finder du store bunker sten, der former et stenrev, hvor der gemmer sig mange små dyr.
Da dette er et bydyk, bliver stedet brugt flittigt af byens dykkerskoler, men ikke så meget, at det bliver overcrowded.


Hvilket plante-/dyreliv kan du opleve?
På dette dyk kan du normalt se rejer, krabber, havkarusser, berggylter, tangnåle og ål, der er flyttet ind i de store stenbunker, som udgør skulpturen. Ofte gemmer der sig skrubber på sandbunden rundt på banen. Er du stille, kan du også være heldig at møde en torsk, der gemmer sig ved stenene eller under molen.
Revet er overgroet af trådformede alger, små brunalger og strengetang. Cementrørene er begroede med blåmuslinger, rurer, hydroider og mosdyr.
Sikkerhed & Vejr:
Alt brug af dykkerbanen foregår på eget ansvar. Banen er beregnet til flaskedykkere, men kan også bruges af snorkel- og fridykkere med omtanke. Der er forbud mod sejlads og fiskeri i området. Vær dog alligevel opmærksom på, om alle overholder dette, og hold øje med, at du ikke har fået navigeret dig uden for området.
Banen går fra stranden ud til kompasafmærkningerne. For enden af molen kan der stå fiskere, selvom de ikke må fiske på selve banen. Der kan være strøm ved spidsen af molen. Husk at aflæse vind og strøm. Du kan få gode råd på vores "vejr-dokument" nedenfor, men ellers benytte dig af Fcoos app, der giver dig præcise data her og nu, eller DMI's vejrapp, som er lettere at aflæse.
Læs også vores guide til "Det gode dyk" ved at klikke på boksen herunder:
Bøjeregler
Selvom det er en dykkerbane, er det beskrevet, at flaskedykkere skal svømme rundt med en overfladebøje. Medbring derfor altid din DSMB, hvis du skulle navigere forkert og være nødt til at lave en opstigning i et område med bådtrafik. Se derudover vores side om "Det Gode Dyk", hvor du kan læse mere om, hvordan du får mest muligt ud af dine ture i vandet samtidig med, at du overholder gældende bestemmelser.
AED
Der er hjertestarter i bygningen ved mole 3.
Jollevej 8, 2300 København. Hjertestarteren er placeret udenfor bygningen på bunker 3 efter iskiosken og Copenhagen Surf School. Den er tilgængelig døgnet rundt.
Du kan hente mere information fra Trygfondens hjertestarter-app, hvor du også kan se tilgængeligheden. Grøn: tilgængelig døgnet rundt, gul: tidsbegrænset tilgængelighed og rød: ikke tilgængelig.
Brug linket her og find den nærmeste hjertestarter.
Bådtrafik
Banen er lukket for al bådtrafik, men vær alligevel opmærksom på paddleboards, kajakker og kitesurfere, når du ligger nær overfladen.
Husk alt dit udstyr
De fleste af os har sikkert prøvet at stå ved divesitet og mangle udstyr. Det er brandærgerligt og kan ødelægge selv det bedste humør. Vi har lavet en checkliste til dig, som du kan finde ved at klikke på boksen herunder.
Har du ikke dit eget udstyr, kan du selvfølgelig også leje det hos Kingfish. Klik her for udstyrsudlejning.
Adresse og parkering
Adresse: Amager Strandpark, Amager Strand Promenaden 1, 2300 København S
55.654426, 12.649595
Parkering
Bilen kan parkeres på en nærliggende parkeringsplads, som er placeret under 100 meter fra molen. Mange kører op og læsser udstyr af, hvorefter de kører ned og parkerer bagefter. Vær opmærksom på, at det ikke er tilladt at holde oppe ved selve bunkeren.
Scan QR-koden herunder for kort.
Faciliteter
Der er toiletter og brusere i bygningen ved mole 3. I vinterhalvåret er der desværre lukket. Dog er handicaptoilettet åbent året rundt.
På cafeen i bunker 3 kan du købe kaffe og lidt at spise efter dit dyk.
Du kan se åbningstider her: https://www.kk.dk/amagerstrandpark
Fakta / Området
- Københavns største strand er placeret kun 5 km fra centrum. Amager Strandpark er bygget op som en park, lagune og en strandø, hvor der er toiletfaciliteter, boder og kiosker. I sommersæsonen er der livreddere til stede
- Max. dybde: 5 meter
- Type: natur / kunstigt rev. Etableret i 2007
- Certificeringsniveau: Open Water Diver
- Kan bruges til snorkling og fridykning
- Hjertestarter i bygningen ved mole 3
- UV-jagt: fiskeri er ikke tilladt på selve banen. Fra 1/10-30/4 er fiskeri tilladt uden for banen



