Dykkermasker(31 varer)

Side
pr. side
Faldende orden

Dykkermasker til dykning

Vi mennesker kan af natur, ikke se under vand. De af os der har prøvet at åbne øjnene under vandoverfladen ved, at vores syn bliver uskarpt og det bliver svært at orientere sig. Heldigvis er der en ret simpel løsning på det problem, nemlig en dykkermaske.
Når vi dykker, gør vi det ofte, fordi vi gerne vil se og opleve verden under overfladen. Hvis du ikke kan se det liv der eksisterer i vandet, forsvinder hele ideen med dykning. Dykkermasken er samtidig med til at beskytte vores øjne og næse for vand og saltvand.

Hvem opfandt egentlig dykkermasken som vi kender den i dag?

Det er faktisk et godt spørgsmål. For man ved ikke præcis hvem der opfandt dykkermasken i den form, som vi kender den i dag. Dog ved vi, at det man kalder for enkeltlinse dykkermasker, for alvor blev populære blandt undervandsjægere i det sydlige Frankrig tilbage i 1930’erne, hvor de selv producerende dem.
Sidenhen har forskellige lande og deres militær taget dem til sig og stille og roligt har dykkermasken ændret sig, fra den tidligste form, da man opfandt dykkerhjelmen, til enkeltlinse masker og til de nuværende dykkermasker man kan købe i dag. Og som du nok har opdaget, findes der et utal af brands, farver, design og kvaliteter.

Hvilken dykkermaske skal jeg vælge?

Som nævnt findes der mange forskellige dykkermasker på markedet. Nogle i den billige ende og nogle i den lidt dyrere ende. Dog er det ikke altid prisen, der skal være den afgørende faktor for, hvilken dykkermaske du skal vælge. Det vigtigste er nemlig, at dykkermasken passer til dit ansigt. Dykkermasker består af et silikoneskørt, med en maskeramme, der holder selve linsen/glasset på plads. Derudover sidder der en maskestrop fast i begge sider, der sørger for at holde din dykkermaske fast på dit hoved. Det er silikoneskørtet på dykkermasken, der skal passe til dit ansigt. Hvis ikke silikoneskørtet slutter ordentligt til omkring dit ansigt, vil du opleve at der siver vand ind i masken. Og det gider man ikke..!

Sådan tester du om en dykkermaske passer til dig

Men hvordan kan man vide om silikoneskørtet på en dykkermaske passer? Det kan man sådan set ikke, før man har prøvet den. Der er en simpel og hurtig test du kan prøve derhjemme, inden du tager din dykkermaske med i vandet. Du skal placere dykkermasken på ansigtet (uden at bruge maskestroppen) i en position, hvor du læner hovedet lidt tilbage. Når dykkermasken er placeret på dit ansigt, trækker du vejret ind gennem næsen og holder det, imens du læner hovedet forover. Hvis dykkermasken bliver siddende, er det fordi silikoneskørtet er sluttet til, hele vejen rundt og dermed holder trykket inde. Og bingo, du har fundet dig en dykkermaske der passer.
Er du mindre heldig, og dykkermasken viser sig ikke at slutte til, kan du altid købe en ny, og sende den forkerte retur gratis til os. Det kan du læse mere om her.

Du kan også blive klogere på valg af dykkermaske i vores Kingtips video herunder

Det første minut i videoen, viser Søren dig, hvordan du tester om din dykkermaske passer netop dig.

Dykkermaske med 2 separate glas eller monoglas?

Om du skal vælge en dykkermaske med det man også kalder 2-delt glas eller monoglas, er svært at svare på. I bund og grund handler det mest om, hvad man selv synes er rarest. Når man dykker, vil man gerne have et så godt synsfelt som muligt, så man kan få øje på alt det liv, der befinder sig under overfladen. Nogle mener, at en dykkermaske med monoglas giver det bedste udsyn, mens andre mener at dykkermasker med 2-delt glas lader dig fokusere bedre og dermed har lettere ved at spotte dyr, planter osv.
Så det har nok ikke gjort dig meget klogere. Mit bedste svar må derfor være, at du skal prøve dig frem og vigtigst af alt, finde en dykkermaske der passer til dit ansigt.

Mørkt eller klart silikoneskørt på dykkermaske?

Der er også mange der spørg, om det er bedst at vælge en dykkermaske med sort/mørkt silikoneskørt eller om man skal gå med en dykkermaske der har et klart silikoneskørt. Som undervandsjæger, er det en uskreven regel, at man altid har et mørkt silikoneskørt, lidt ligesom at cykelryttere altid skal have hvide sokker på. Men i UV-jagt verden er der faktisk en mening med det. Det sorte silikoneskørt, kan nemlig være med til at hjælpe UV-jægeren med at fokusere, da der ikke trænger lys og skygger ind gennem den mørke silikone.
Det kan man selvfølgelig også tage med ind i dykkerverden. Hvis du gerne vil opnå ro og fokus i dine dyk, kan et mørkt silikoneskørt være det rigtige valg for dig. Omvendt, hvis du altid dykker med en buddy eller er dykkerinstruktør, kan det måske være rart at få et lille smule større overblik over hvad der foregår rundt omkring dig.

Sådan undgår du dug i din dykkermaske

Til sidst vil jeg gennemgå et par tips og tricks til, hvordan du undgår at din dykkermaske dugger. For der findes virkelig ikke noget mere irriterende end en dykkermasker der dugger så meget, at du ikke længere kan se ud af den.

Læs: Sådan undgår du dug i dykkermasken

  1. Når du har købt din dykkermaske, kommer den som regel i en maskeboks. Skynd dig at få dykkermasken ud af maskeboksen og lad den være ude i en uges tid, for at "dampe af". Dykkermaskens glas, har nemlig et tyndt lag silikonefedt på glasset og det er netop silikonefedtet fra produktionen, der gør at masken dugger. Inden du tager ud af dykke med din nye dykkermaske første gang, skal du tage den med ud på badeværelset. Find din tandpasta frem (helst en colgate eller en Jaws Scrub) og begynd nu at skrubbe indersiden af glasset på din maske. Bliv ved i et par minutter, indtil du begynder at kunne mærke/fornemme på glasset, at det har fået en mere glat overflade. Bagefter skylder du den grundigt under vandhanen og så er den klar.
  2. Det er altid en god ide at give glasset på indersiden af dykkermasken et p ar gode spytklatter. Smør det godt rundt på indersiden af glasset, inden du tager på dykkermasken på. Hvis du ikke er fan af at spytte i masken, kan du købe en Anti-dug gel fra Jaws, der gør et fænomenalt arbejde.
  3. Hvis du oplever at din dykkermaske stadig dugger, kan du i stedet for at give den ekstra skrubbetur med Jaws Scrub eller din Colgate tandpasta, brænde det lag silikonefedt der driller på dit glas. Her skal du dog være meget forsigtigt og sørge for at du ikke får brændt selve silikoneskørtet. Du kan meget hurtigt se på glasset, hvornår du har fået det irriterende lag silikonefedt af. Hvis glasset bliver lidt sort, skylder du den ren under vandhanen eller tørrer det af med noget køkkenrulle.

Se i videoen, hvordan du undgår at din dykkermaske dugger

Ønsker du hjælp til valg af dykkermaske?

Du kan altid booke en personlig rådgiver, der enten online eller i butikken, vil hjælpe dig med at vælge den helt rigtige dykkermaske til dig. Du kan booke din egen personlige rådgiver her.

Hvad leder du efter?