BCD(16 varer)

pr. side
Faldende orden

BCD til dykning 

Uanset hvilken type dykning, du laver, så har du brug for et buoyancy control device - i daglig tale BCD – som groft sagt er en form for rygsæk med luft.
Når du dykker bliver luftboblerne i neoprenen i din våddragt påvirket af trykket omkring dig, og hvis du dykker i tørdragt er det især luften i din dragt, som bliver presset sammen. Dette giver dig negativ opdrift, som du modvirker ved at putte luft i din BCD.

Du bruger din BCD til at skabe positiv opdrift i overfladen samt til grovjustering under vandet – finjusteringen klarer du med lungerne.

Hvilken type BCD skal jeg vælge?

Hvilken type BCD, som passer til dig, afhænger både af personlige præferencer og hvilken type dykning, du laver, fx backmount med enkelttank, dobbeltsæt eller sidemount samt om din BCD skal være særlig velegnet til at rejse med.

Jakke BCD

Den mest klassiske type er en jakke BCD, hvor luften fordeler sig i hele vesten og ”giver dig et kram”. Jakke BCD’en er god at ligge i overfladen med, da man kan læne sig godt tilbage, der er typisk rummelige lommer med lynlås til opbevaring af eksempelvis DSMB eller handsker, og som regel har en jakke BCD integrerede blylommer, så du kan flytte noget af dit bly fra bæltet og op i vesten for bedre afbalancering. Ofte er der også små trimlommer bagpå BCD’en, hvor du kan montere et kilo eller 2 for ekstra præcis trim og balance under vand.

Vinge BCD

En vinge BCD består groft sagt af en ring med luft, som du har på ryggen. Dette giver automatisk en bedre svømmeposition under vand ift. jakke BCD’en, da den tvinger dig til at ligge mere fladt på maven med al luften på ryggen. Med en helt fyldt vinge BCD i overfladen kan man godt føle, at vesten forsøger at trykke ens ansigt under vand, men dette afhjælpes nemt ved ikke at fylde vesten helt op og læne sig tilbage.
Vinge BCD’er har ofte integrerede blylommer og små lommer med lynlås foran samt evt. trimlommer bagpå som nævnt under jakke BCD, men er dog ikke altid tilfældet.

Rejse BCD

Rejse BCD’er findes både som jakke og vinge BCD og er optimeret til dykning i varmt vand.
Det specielle ved en rejse BCD er, at der er sparet på vægten og polstringen for at give en ekstra let BCD, som ikke vejer for meget i kufferten, tørrer hurtigt og nærmest kan rulles sammen for at spare plads.

En rejse BCD vil typisk have færre d-ringe end en BCD til brug i koldt vand, og d-ringene er ofte lavet af plast frem for metal. Polstringen i stropperne og omkring kroppen er tyndere end de traditionelle BCD’er for at gøre den hurtigtørrende, hvorfor den er særlig god til våddragtsdykning med små mængder bly sammenlignet med fx dykning i Norden. Desuden er der som regel kun lommer til integreret bly, ikke til DSMB’er, handsker og andet løsøre.

BCD med Harness

De seneste år er det blevet populært at dykke med BCD med harness, hvor alt overflødigt som lynlåslommer, integrerede blylommer og polstring er fjernet, og der kun er stropper af webbing, ofte uden justeringsmuligheder. Desuden sørger en bagplade at enten stål eller aluminium for, at vægten bliver jævnt fordelt, og man kan spare en del af blyet på bæltet.
En BCD med harness tilpasses perfekt til den enkelte dykker, som lige netop kan få skulderstropperne på, hvorfor de ikke har hurtigspænder til justering som en ”almindelig” BCD. Dog findes der visse harnesses, som er en mellemting mellem webbing og polstrede stropper, så man alligevel får lidt komfort.

Sidemount & dobbeltsæt

Hvis du dykker sidemount eller med dobbeltsæt, så findes der naturligvis også BCD’er til det!
Det er typisk vinge-BCD’er med harness, som er særlig fremstillet til disse typer dykning, og i nogle tilfælde med mulighed for forskellige former for tilpasning.

Book en rådgiver og få hjælp til det rigtige valg af BCD

Jeg håber du ved at læse denne tekst om BCD'er til dykning, er blevet en smule klogere på, hvilket valg du skal tage, når du skal købe en BCD. Hvad end det er din første eller næste BCD.
Hvis du stadig sidder og er i tvivl, ikke har fået svar på dine spørgsmål, er du altid mere end velkommen til at kontakte os. Vi sidder klar på telefonen, mailen [email protected] og chatten i vores åbningstider.

Derudover kan du også booke en personlig rådgiver, enten over telefonen i butikken. Så er du sikker på, at der står ind klar til dig i butikken og kan hjælpe dig med at vælge den rigtige BCD.

Hvad leder du efter?