Dykkerflasker og ventiler(37 varer)

Side
pr. side
Faldende orden

Dykkerflasker og ventiler

Dykkerflasker eller tanke, som de ofte også kaldes, findes i mange forskellige størrelser, som dækker forskellige behov. Den klassiske opsætning med dykkerflasker på ryggen kaldes backmount, men den optimale tank afhænger af, om den skal bruges til dobbeltsæt med 2 tanke på ryggen, sidemount (hvor dykkerflaskerne er monteret på hver side af dykkeren), stages som kan bruges til både backmount og sidemount og er af aluminium, rebreather som genbruger gassen og derfor kan klare sig med meget små dykkerflasker eller dragtgas til tørdragt.

I Danmark dykker langt de fleste dykkere med dykkerflasker af stål, mens det i udlandet (især i varme lande) er tanke af aluminium, som er normen, til dels på grund af mindre vedligehold af aluminiums-tank, som ikke kan ruste. I Danmark bruges stål, da flaskerne ikke får positiv opdrift sidst på dykket, og vi har brug for en forholdsmæssig større mængde bly end i varmt vand.

Hvilken dykkerflaske skal jeg vælge?

Hvilken type dykkerflaske og hvilken størrelse kommer an på dit behov og luftforbrug.

Standard-tanken er en 12L ståltank, men hvis dit luftforbrug er større end din makkers eller du gerne vil have længere bundtid, så kan det være værd at overveje en 15L-tank!
12L dykkerflasker af stål findes ydermere i 2 forskellige varianter: en høj og smal, som især egner sig til personer på 175cm og højere, og en lav og bred, som egner sig til de knap så høje, som ofte vil føle, at en lang dykkertank hænger langt ned bagpå og giver en dårlig balance under vand.

Hvis du dykker i tørdragt kan en lang dykkerflaske være med til at fordele vægten over hele ryggen. Det er dog en smagssag, så du prøve dig frem!

Dykkerflasker til dobbeltsæt og sidemount

Et dobbeltsæt består af 2 dykkerflasker monteret på ryggen. Dette giver en god vægtfordeling og balance i vandet, samtidig med at du ikke behøver at have så meget bly på som ved dykning med enkelttank. 2stk. 12L anses for et standard-dobbeltsæt, men de findes helt ned til 2x7L.

Sidemount-dykkere har tankene monteret på hver side af kroppen, hvilket giver overblik og god balance. Sidemount-dykkere skal kunne tage dykkerflaskerne af og på under vand og foretrækker som regel alu-tanke, som er næsten neutrale under vandet. Ofte anvendes 80 kubik-tanke (svarende til 11,1L), som er tilgængelige i hele verden, hvorfor man ikke skal ændre sin opsætning væsentligt, når man skifter mellem koldt og varmt vand. Det kan dog sagtens lade sig gøre at dykke sidemount med dykkerflasker af stål, så man kan spare lidt bly – Ståltankene er bare ikke så lette at håndtere under vand pga. den ekstra vægt.

Dykkerflasker til stages, rebreather og dragtgas

Stage-tanke benyttes til andre gasblandinger end den primære, fx forskellige former for nitrox eller ren ilt til teknisk dykning, bailout-gas til rebreather-dykkere m.v.
Stages skal være nemme at håndtere under vand, hvorfor dykkerflasker af aluminium er at foretrække. Størrelsen afhænger af mængden af gas, som du forventer at bruge på dine dyk, og fås fra 5,7L til 11,1L.

Rebreathers leveres som standard med 2stk. 3L dykkerflasker af stål, dog foretrækker nogle rebreather-dykkere dykkerflasker på 2L eller 4L.
Nogle tørdragtsdykkere anvender ædelgassen argon som dragtgas, da den er cirka dobbelt så isolerende som luft. Dykkerflaskerne hertil er som regel på 1,5-3L og monteres typisk under venstre arm eller på dobbeltsættet.

Hvad leder du efter?