Begynderguide til Paddleboards

Skrevet af: Morten Højgaard • 04.03.2021

Begynderguide til SUP - Oppustelige Paddleboards

Stand Up Paddle eller paddleboard, oftest forkortet til SUP, er kendt som en vandaktivitet, der går langt tilbage i historien. Men det er først i starten af 2000, at det begyndte at vokse og er nu blevet en ganske seriøs sportsgren. Over årene er der sket en del udvikling, og omkring 2010 kom det oppustelige SUP-board til verden.

En hurtig udvikling i teknik, kvalitet og pris har medført, at SUP-sporten har udviklet sig eksplosivt og er en af de hurtigst voksende vandsportsgrene over hele verden.

SUP er en mangesidet aktivitet. Den lette tilgængelighed og mange forskellige former for aktiviteter gør det til en vandsport, der kan dyrkes af alle, unge som gamle, store som små.

SUP-boards er længere og bredere og har mere opdrift end traditionelle surfboards, hvilket gør, at de fleste på et par timer kan lære at balancere og sejle sikkert på dem.

Udviklingen af Inflatable Stand Up Paddle (I-SUP) har gjort, at endnu flere kan dyrke sporten. Oppustelige paddle board kan fås i en kvalitet, der matcher hardboards og til en lavere pris. Samtidig er de lettere at transportere og opbevare, når de ikke er i brug, og de kan tåle flere stød og slag. Derfor er I-SUPs blevet det foretrukne valg inden for sporten.

Når du skal vælge et SUP-board, er det et par ting, som du skal tænke over.


1. Form og design

Hvordan vil du oftest benytte dit board? Skal det være Allround, Surf, Touring eller Race.

2. Kvalitet og konstruktion

Er det leg på stranden, et par ture om året eller skal du bruge det flere gange om måneden?

3. Størrelse og volumen

Du skal tænke både over størrelse og volumen, når du vælger dit board. Volumen fortæller, hvor meget opdrift dit board giver dig. Generelt kan man sige, at jo mindre volumen dit bræt har, jo lettere er det at manøvre. Men hvis du er for tung i forhold til boardes volumen, vil det ikke ligge godt i vandet,

Tommelfingerregel for volumen (kan variere efter sejlstil):

Størrelsen måles i fod og følger oftest volumen, men der findes forskellige designs. Et race board er smallere og skal derfor være længere for at have den samme volumen som et allround board.
Du skal også tænke lidt over din højde. Er du høj og slank, kan du opleve at et bræt, der matcher din vægt i volumen, kan være svært at holde balancen på.

Et allround 10'6 board er ca. 320 cm langt og er den type og størrelse board, der sælges flest af i Danmark. Men overvej om det nu også er det bedste til dig.

Derfor er det vigtigste, når du vælger en ny SUP, at vælge en med den rigtige volumen.
Generelt vil kvinder ofte vælge et allround board på 10'0 til 10'6 og herre et på 10'6 til 11'6.
Racing SUP boards er ofte 12'6 og Wave SUP som regel være noget mindre - omkring 8’0.

Formen på dit Paddleboard

Hvordan vil du oftest bruge dit board? Som udgangspunkt er det dét, som du skal overveje, før du køber et SUP-Board. Det er vigtigt, at du gør dig de overvejelser, fordi der findes forskellige typer SUP-boards til forskellige typer af surfing.

Allround Paddleboard

Et begyndervenligt board, der kan bruges til lidt af hvert, deraf navnet "allround". Det er det mest solgte board på markedet. Det kan bruges til mange formål, både leg, men også som seriøst træningsboard og sågar som touring board til længere ture med oppakning. Boardet klarer sig godt i fladt vand og i små til mellemstore bølger.

Race SUP Board

Race SUP er et board, der som navnet siger, er designet til at opnå høj fart. Designet er smalt og langt, så du undgår modstand i vandet og får et mere retningsstabilt board, så du kan tage flere padletag i hver side, inden du skifter. Selv om det er retningsstabilt, er det svære at holde balancen på, og derfor vælges det oftest af mere erfarne SUP’ere, der ønsker at sejle race.

Touring Paddleboard

Touring SUP er en blanding af et allround og et race board. Boardet har et smalt design i spidsen, så du hurtigt opnår høj fart, hvorimod området, som du står på, har en bredde, der gør det lettere at balancere på end et race board. Med en touring SUP får du et board til længere ture på fladt vand, på åbent hav og alt derimellem. Touring SUP-boards er meget alsidige, giver et effektivt glid gennem vandet og kræver færre kræfter at få op i fart, og vil være det optimale valg, hvis du tænker at kaste dig ud i længere ture.

Wave eller SURF SUP Board

Wave er en separat kategori inden for I-SUP boards. Boardet er beregnet til bølger og er derfor designet meget korte, meget manøvredygtige og meget stive. Dette gør det muligt at ride bølger med en oppustelig SUP. Wave SUP boards er beregnet til bølger, men kan også bruges på fladt vand. De er dog ikke så retningsstabile som de andre typer.

Kvalitet, detaljer og konstruktion

I-SUPs boards findes i mange kvaliteter. Ser man kun på det ydre, er de ret ens med et ydre lag af PVC og EVA skum på trædefladen. De boards, der kun er lavet af et lag PVC, er lettere, men oftest ikke lige så stærke og stive som de boards, der er lavet af to lag PVC. Inde i et board er der brugt en teknologi, der kaldes for drop stitch med vævede fibre, der gør boardet fuldstændigt stift.

Der er også forskel på, hvor mange D-ringe, håndtag og bungee der er monteret, ligesom du kan få board med ét kammer eller to separate luftkamre og ventiler. De forskellige mærker bruger forskellige kvalitetsmaterialer og teknologi, og der kan derfor være stor forskel i kvalitet og brugsværdi på to umiddelbart ens boards.

Har du mulighed for at prøve boardet inden køb, er det en god idé at udnytte dette som et led i beslutningsprocessen, så du ikke skal ud og investere i et nyt board næsten allerede inden, at du er kommet i gang.

Din paddle eller paddel er selvfølgelig et must for at kunne stå på Paddleboard

En paddel er inkluderet i de fleste I-SUP pakker. Oftest er det i en billig standard aluminiumsudgave, men undervurdér ikke vigtigheden og effektiviteten af en lettere og stivere paddel. Det optimale er en ren carbon paddle, men det koster næsten lige så meget som selve SUP-boardet, og mange vælger derfor at opgradere til kombi-paddle lavet af aluminium og carbon, som holder prisen nede, men hvor du stadig sparer dine kræfter, da du kan sejle samme hastighed med færre paddletag.

I pakkerne medfølger en justerbar paddle. Tommelfingerreglen er, at den skal justeres til at være ca. 20 cm højere end dig selv til Allround og Wave, og ca. 40 cm til Touring og Race.

Påklædning er både en sikkerhed for dig, men kan også gøre din SUP-tur mere bekvem

Er du på stranden og lege, er det fint med badebukser eller badedragt, evt. i kombination med en rashguard, der beskytter dig mod vind og solen. Tænk altid på, hvor hurtigt du bliver kølet ned af vind og vand. Skal du ud og padle på længere ture, er det vigtigt, at du har en våddragt på, der holder dine muskler varme og sikrer dig mod nedkøling, hvis du ryger i vandet.

Vælg en fleksibel våddragt, der er designet til surf og paddlesport. Om sommeren kan du fint bruge en 2-3 mm shorty eller 2-3 mm heldragt. Skal du ud om vinteren, skal du dog op i en 5 mm våddragt for, at sikkerheden er i orden, hvis du skulle ryge i vandet.

Redningsvest eller svømmevest er en rigtig god ide, når du dyrker SUP

Det er et lovkrav, at der skal være en svømme- eller redningsvest til hver person, der er på boardet. Sikkerhedsmæssigt giver det god mening, og det er så op til den enkelte at vurdere, i hvilke situationer og forhold man vil bære vesten eller have den tilgængelig på boardet.

En rigtig SUP / svømmevest med god bevægelighed er den ene mulighed. En bæltetaske, hvor du med en CO2 patron selvudløser svømmevesten i nødstilfælde, er et alternativ, hvor du får mere frihed grundet den kompakte størrelse. Du opnår ofte også højere sikkerhed med denne type vest, da du altid vil have den på modsat svømmevesten, som mange vælger at have opbevaret under bungee på boardet

Tilbehør i en standard oppustelig SUP-pakke - udover board medfølger ofte nedenstående tilbehør


Pumpe: I varierende kvalitet. En god kvalitet pumpe kan være dobbelt så effektiv som de billigste, så tjek kvaliteten og overvej en opgradering. Der er også mulighed for at bruge en elektrisk pumpe, hvis du bruger boardet ofte, eller har flere boards, der skal pumpes op.

Taske: De fleste er i en OK kvalitet til opbevaring og transport i bil. Skal du på langtur med dit board, kan en opgradering til en taske med et godt bæresystem være en mulighed.

Reparationssæt: Med limlapper og et værktøj, hvor du kan skrue ventil af, er det normale i dette kit.

Leash: Det er den ”snor”, som du monterer på dit SUP-board og til din ankel eller knæ, så det ikke driver fra dig.

Paddel: Som beskrevet tidligere er det hér, at du vil få den mest mærkbare forskel ved en opgradering.

Drybag: Du vil næsten altid have brug for en drybag til skiftetøj, mad og drikke, telefon, hat, hue, handsker solbriller, og hvad du nu ønsker at holde tørt. Drybagen placeres under elastiksnorene på boardet.

Vandtæt cover: Skal du have telefonen med ud, kan et vandtæt cover være en god idé, så kan du tage fotos uden at bekymre dig, om der kommer vand på det, og kan tage fotos over og under vand. Monteret med en floating strap kan du sågar få fat i det igen, hvis du skulle tabe det.

Mesh Bag: Du vil desværre støde på affald i naturen. Hvis du altid har et net med på boardet, kan du med pagajen samle affald op, opbevare det i nettasken og tage det med i land til en skraldespand og gøre verden til et lidt bedre sted.

Termoflaske: Giver dig mulighed for at have koldt drikkevand eller varm kaffe med på turen og kan hjælpe dig mod dehydrering og højne komforten på samme tid.

Sikkerhedskit: Det er altid godt at have et lille kit med lygte, spejl, fløjte, forbindinger etc., som du altid kan have i sin drybag, hvis uheldet er ude.

Sådan kommer du nemmest op og stå på dit SUP Board

Når du skal have luft i dit board, så rul det ud i fuld længde og pump det op. Husk at den store halefinne først skal monteres, efter at boardet er pumpet op. Pump det aldrig op til mere end det maksimale anbefalet tryk. Monter leash på board og dit ben, inden at du går ud i vandet

I vandet

Hvis du går i fra stranden, så placér boardet i knædybt vand, så halefinnen er fri af bunden.

Sæt dig på dine knæ på midten af SUP-boardet. Når du sidder på knæene, tag din paddel og padl ud på dybere vand, hvor du kan falde i uden at ramme bunden. Hvis du er usikker og ikke har balancen på boardet, kan du med fordel blive siddende på knæene, indtil du føler dig sikker nok til at tage næste step.

Rejs dig op

Efter at have fundet balancen, er det tid til at rejse dig op. Placér dig således, at du har en fod helt ude i kanten af boardet på hver side af den midterste bærestrop. Placér padlen på tværs af SUP-boardet og støt dig til den, mens du rejser dig op. Fiksér knæene og udvælg et punkt ude i horisonten mens du tager din paddel i hånden og rejser dig op. Padlen kan bruges som balancestang, mens du rejser dig op.

Fald i vandet

Inden du har fundet balancen, kan du have haft fornøjelsen af at vælte. Her er det vigtigt, at du lader dig vælte væk fra boardet og ned i det bløde vand - sådan undgår du nemmest at slå dig i faldet. Start forfra ved at hive dig op i håndtaget bagfra eller fra siden af boardet.

Start med at paddle

Paddlen skal du holde med begge hænder i et lidt mere end skulderbredt greb.
Paddlens ”skovl” skal vende fremad, altså pege væk fra dig. Så er du klar til at tage de første paddeltag. Stik paddlen i vandet et stykke foran dig og træk den igennem vandet langs boardet. Gentag 1-2 gange og skift side. Når du skifter side, skal du også skifte placeringen af hænderne.

Drej boardet

Hvis du kommer til at tage for mange padletag i den ene side, vil du opleve at boardet begynder at dreje. Det er en metode til at dreje, men det vil ske i en stor bue. Skal det ske hurtigere, så stik padlen i ud for dig og skub vandet i den modsatte retning af et normal paddletag. Jo bredere ude dine tag er, desto hurtigere kan du vende.

Når du er blevet pro på et board, kan du udbygge dine vendinger med samtidig at træde tilbage mod bagenden og på den måde lavet en hurtig vending.

Sikkerhed

Sejl langs kysten - kommer du ud for fralandsvind, der skubber dig ud, er det bedst at sætte eller lægge dig på boardet, så kroppen ikke fungerer som et stort sejl og derefter ro mod kysten igen. Hvis der er meget strøm, kan det være en idé at paddle skråt på tværs af den i stedet for direkte i mod. Er du på dit board, så er du også synlig, har opdrift og kan tilkalde hjælp, og derfor er anbefalingen, at du aldrig svømmer væk fra sit board.

Retur på land

Når du er færdig: afmontér finnen, skyl boardet med ferskvand, da det forlænger levetiden, eller alternativt tør det af med et håndklæde. Boardet har bedst af at blive opbevaret rent og tørt. Tryk ventilen ned og luk luften ud, inden at du ruller det sammen ”sovepose style”.

Det samme gælder for det andet udstyr, især aluminiumspaddles har det med at irre, hvis de ikke bliver skyllet i ferskvand.

Opbevarer du boardet oppustet, så vær opmærksom på at luft udvider sig ved varme, og at trykket derfor kan blive for højt. Luk derfor lidt luft ud ved opbevaring og afskærm det for solen.

Skal det pakkes sammen for sæsonen, så er en ekstra rengøring på sin plads. Sol, frost, saltvand, skadedyr, mug er alt sammen med til at forkorte levetiden, så jo bedre du plejer og vedligeholder boardet, jo flere år vil du have glæde af dit grej.

I gang med sporten

Nu har du styr på din basisviden inden for SUP-sporten, så er det bare at komme i gang. Du kan enten tage et introkursus, hvor alt ovenstående vil blive gennemgået eller tage ud med en ven. Vælg et område med fladt vand og uden for meget trafik, så får du den bedste start.

Tjek altid vejrudsigten for bølger, vind og strøm inden at du tager ud, og sæt dig ind i om der er andre forhold såsom skibstrafik i området, der kan gøre turen usikker.

Tilmeld dig et SUP-forum på Facebook og få tips og tricks eller meld dig ind i en SUP-klub og få nye venner og oplevelser.

Nedenfor finder du vores mest populære SUP Boards

(15 varer)

pr. side
Faldende orden

Hvad leder du efter?