Våddragter & neoprenudstyr

Neoprenudstyr til undervandsjagt
Vælg mellem kategorierne nedenfor
Våddragter og neoprenudstyr
Våddragter til UV-jagt adskiller sig på flere områder, i forhold til almindelige våddragter til dykning og anden vandsport. UV-jagt dragter har særligt 5 karakteristiske træk, der går igen på langt de fleste undervandsjagt dragter. Dem vil jeg prøve at gennemgå nu, så du får en bedre forståelse for, hvorfor du som undervandsjager skal ofre et par tusinde kroner på en god våddragt til undervandsjagt.
Uv-jagt dragter med Open-Cell / rå neopren på indersiden
En UV-jagt dragt har det man kalder ”open-cell” på indersiden af våddragten. Det betyder kort fortalt, at indersiden (den der går mod din hud) er rå neopren. Normalt består en almindelig våddragt af et lag nylon, et lag neopren og et nyt lag nylon på ydersiden. For at optimere varmen og fleksibiliteten i din UV-jagt dragt, er nylon laget på indersiden fjernet. Det rå neopren sørger for, at din våddragt slutter sig til på din hud og mindsker vandgennemstrømningen, der bliver ledt igennem af nylon lagets små huller. Oftest er det ligeledes nylonen i våddragten, der gør selve dragten mindre fleksibel. Ved at skære det inderste lag nylon væk, øger man derfor også fleksibiliteten i våddragten, hvilket er smart, da en UV-jagt dragt sidder en del mere stramt omkring kroppen for at holde på varmen.
En våddragt til UV-jagt kommer altid som en to-delt våddragt
Dernæst kommer alle UV-jagt dragter som en to-delt dragt, med det man kalder en bæverhale. Det gør de af den simple årsag, at man undgår at skulle montere en lynlås i dragten. Lige meget hvor god en lynlås er, vil den altid lede vand ind i våddragten. Vand i våddragten, der fiser ind og ud, betyder altid mere kulde og din krop vil hele tiden skulle bruge ny energi på at varme det kolde vand op. Den to-delte våddragt til UV-jagt og bæverhalen, er altså en meget bedre forsegling mod vand, end en lynlås.
Ladeplade, knæ og albuebeskyttelse, og hætte er monteret på din UV-jagt dragt
Som undervandsjager, har du selvfølgelig altid din harpun med dig. Harpunen skal lades hver gang du har fyret et skud af og det kan både være hårdt og gøre lidt ondt på brystkassen, hvis du ikke har en UV-jagt dragt med en ladeplade placeret på brystkassen.
Derudover kommer stort set alle UV-jagt våddragter med både albue og knæbeskyttelse, da man som undervandsjager, ofte ligger på lur på steen og klipper.Til sidst skal det nævnes, at en våddragt til UV-jagt altid har en hætte monteret på våddragten. Hætten slutter godt til omkring ansigtet, så så lidt hud er blottet mod vandet som muligt. Simpelthen for at øge varmen i våddragten.
Videoguide - Alt du skal vide om uv-jagtdragter
Skal du vælge en målsyet våddragt til UV Jagt eller en standardstørrelse
Det kan være en stor fordel at bestille sin UV-jagt dragt målsyet, hvis du af flere grunde ikke kan finde en standardstørrelse der passer til din krop. En våddragt til undervandsjagt skal gerne sidde til på kroppen, uden for store luftlommer, men på en sådan måde, at du har bevægelsesfrihed og smidighed til at svømme rundt upåvirket af din våddragt.
Hvis din krop skiller sig lidt ud fra standardstørrelserne, enten er du højere eller lavere end gennemsnittet eller måske har du et par ekstra kilo på sidebenene, der kan gøre det lidt mere vanskeligt at finde den perfekte UV-jagt dragt, vil vi anbefale at bruge et par ekstra 100 kr. på en målsyet våddragt. Det er sindssygt godt givet ud og giver dig en helt anden oplevelse med din våddragt.
Det kræver at du bliver målt op og det kan du enten gøre hjemmefra, eller få til af en af vores dygtige medarbejder i butikken i Sydhavnen. Derefter vil vi sende målene videre til producenten og bestille våddragten hjem til dig.
Hvor tyk skal din UV jagt dragt være?
Det helt store spørgsmål er, hvor tyk en UV-jagt dragt man skal vælge. Det bliver vi tit spurgt om, men egentlig er der nogle ret faste og ligetil guidelines.
En god fingerregel for valg af tykkelse af UV-jagt dragt ser sådan her ud:
• 7mm våddragt er det vi betegner som en helårsdragt. Man kan også købe en 9mm, hvis man dyrker uv-jagt om vinteren i de helt kolde måneder.
• 5mm våddragten er en sommerdragt fra juni til september.
Men som udgangspunkt siger vi, at en god allround våddragt til undervandsjagt i Danmark, vil være en 7mm våddragt. Om vinteren vil du sagtens kunne UV-jage med en 7mm våddragt, måske toppet med en indervest og varmt vand til at komme i den og om sommeren kan du lade være med at tage hætten på, hvis det bliver for varmt.
Skal man have mere end én UV-jagt våddragt?
Mange undervandsjagere har mere end én våddragt. Hvorfor? Tjaa.. som så mange andre hobbyer, er undervandsjagt også en gadget og udstyrs hobby. Der kommer hele tiden nye og bedre produkter på markedet og det gælder også med UV-jagt dragter. Derudover kan det være en god ide at have en både 7mm og en 5mm våddragt til undervandsjagt, så du har lidt at vælge imellem alt efter vejret.
Undervandsjagt er også en sport / hobby, der er hyggelig at gøre med andre. Hvis man vil invitere en ven, kæreste eller familimedlem med ud, kan det være smart at have lidt ekstra udstyr, han/hun kan låne.
Sådan kommer du i en to-delt UV jagt dragt i Open Cell neopren
En Open-Cell våddragt som er det der betegner en rigtig UV-jagt dragt, kan i starten virke besværlig og til tider ubehagelig at komme ind og ud af. Men når man først har luret teknikken af, oplever de fleste faktisk, at det er en hel del lettere at komme i en open-cell våddragt, end en almindelig våddragt med lynlås og nylon på begge sider af neoprenen.
MEN, du skal altid bruge enten balsam eller en Jaws Shampoo blandet med vand, til at komme i våddragten. Balsam/shampoo virker som en form for glidecreme, der gør at du hurtigt og let glider lige ind i våddragten.
Vi har lavet en tutorial i form af en video, der guider dig til at komme korrekt ind og ud af din UV-jagt, uden at ødelægge den rå neopren.
Pisette til din UV Jagt dragt – Gør det muligt at tisse i din uv jagt våddragt
Hvis man er ude og jage i flere timer i vandet, vil man på et eller andet tidspunkt nok skulle tisse. En Open-cell våddragt til undervandsjagt er ikke så fed at tisse i, da dit urin ikke kommer ud af våddragten på samme måde som i en almindelig våddragt. Derfor kan det være en god ide, hvert fald som mand, at montere en pisette i våddragten. (Den kun fungerer til mænd (sorry ladies, jeg synes også det er irriterende).
Det gør man ved at klippe et lille hul i våddragten, hvor du vil placere pisetten, og derefter lime pisetten på med en neoprenlim.
Neoprenlim er også genialt at have liggende derhjemme, hvis man skulle være så uheldig at rive hul i dragten. Der er ikke nogen grund til at smide dragten ud, da de fleste ridser og huller kan limes. Du kan se i videoen herunder, hvordan du limer din open-cell neoprendragt.