Sara på Bonaire - Kystdykning

Skrevet af: Sara Grosen • 27.02.2023

Saras guide til kystdykning på Bonaire

Bonaire er ikke kåret som verdens bedste kystdykning for ingenting. Turkisblåt vand, koralrev så langt øjet rækker, let ind- og udgang af vandet og rigt dyreliv allerede på 1 meters dybde. Der er mange gode grunde til at kystdyk skal være en del af din dykkerplan, når du besøger Bonaire. Her får du mine fire bedste tips til at gøre din Bonaire Shore Diving-Experience så fantastisk
som muligt. 

Divesites 1000 steps

Divesite Invisibles

Drive & Dive lige til strandkanten

Divesites Oil Slick Leap

Hvordan foregår kystdykning på Bonaire?

Stortset alle dykkercentre på Bonaire (inkl. Buddy Dive Resort) tilbyder en Dive & Drive løsning (som du kan læse mere om i mit seneste blogindlæg). Det betyder, at du lejer en bil gennem dykkercentret, og køber en luft eller nitrox-pakke, hvor du kan hente tanke så ofte, som du vil hos centeret. Derefter kører du ud på egen hånd og laver dine dyk. Super fleksibelt og nemt. Vil du du dykke 2 eller 5 gange om dagen, skal dit dyk vare 35 minutter eller halvanden time? Det er helt op til dig.

Valg af divesite langs Bonaires kyst

Bonaire har mere end 85 markerede divesites. Når jeg siger markerede, så betyder det, at hvert divesite er markeret med en lille gul sten, der fortæller dig navnet på divesitet, ligesom alle divesites også er markeret med det bedste “entry” og “exit”-point. Det bliver altså ikke meget lettere. Når du så skal til at vælge dit divesite, er der flere ting, som du kan overveje.

Nogle divesites er klart lettere at komme til end andre. F.eks. har Oil Slick et trædæk med en stige, som gør det supernemt at komme ind og ud af vandet uden at få sandet sit udstyr til. Er man ude efter lidt mere udfordring, kan man tage til 1000 steps, der byder på en 67-trins lang trappe ned til stranden, hvorfra man næsten har garanti for at se skildpadder. Hvert divesite har sine egne særlige kendetegn, og hver instruktør på Bonaire har deres egne favoritter. Personligt er jeg vild med Salt Pier, hvor du dykker side om side med de store stolper fra salteksporten, samtidig med at du har det smukkeste rev drop-off for enden af dokken. Jeg anbefaler også altid folk at tage til Invisibles, hvor der bor en eagle-ray, og selve revet er et dobbeltrev, der deler sig på omkring 20 meters dybde. Men mit bedste råd, når det kommer til at vælge divesite vil alitd være: Spørg! Dine guider ved helt sikkert, om der er spottet noget specielt på nogle divesites, og er med garanti glade for at dele deres anbefalinger.

Én af Bonaires 85 markerede divesite sten

Udstyr til din kystdykning

Har du besluttet dig for at kaste dig ud i kystdykning, har jeg et par anbefalinger til udstyr. Alfa Omega er ordentlige sko. Jeg bruger Fourth Element Amphibian neoprenstøvler, og jeg anbefaler dem til alle. De er superbehagelige, men vigtigst af alt har de en tyk sål, hvilket betyder, at skulle jeg træde på et søpindsvin eller en skarp sten, ville jeg aldrig opdage det. Næste på listen er selvfølgelig alt dit dykkerudstyr. Husk vand, et lille trick er at fylde en 2 liters vanddunk eller stor vandflaske og lade den ligge på ladet af bilen under dykket, så har du dejlig lunkent vand, som du kan rense dit ansigt i efter dykket. Det samme gælder håndklæder, lad dem ligge på ladet af bilen mellem dykkene, så er de både lune og tørre. Derudover er det altid en god ide at have et lille “save-a-dive”-kit i bilen. Et multitool, et par o-ringe, ekstra mundstykke og et par strips kan formentlig løse de fleste problemer.

Undgå tyveri

Heldigvis er tyveri ikke et generelt problem på Bonaire, men der er selvfølgelig ingen garanti. Den bedste måde at undgå biltyveri, mens du er ude på dit dyk, er at rulle vinduerne halvt ned og lade bilen stå ulåst. På den måde virker din bil mindre interessant. Bilnøgler plejer jeg at gemme under en sten tæt på, eller tage dem med på dykket i en tryktestet boks f.eks. Scuba Pros Dive-egg. Derudover er et godt råd ikke at tage noget med på dykket, som du ville være rigtig ked af at miste. 7-9-13 så har jeg endnu ikke oplevet noget, men hellere være for forberedt end slet ikke.

Bonus Hack: Pumpe

Bonaire er jo en lille ø, og med en lille ø kommer det også ofte, at infrastrukturen ikke er helt så god som hjemme i Danmark. Selvom de fleste veje er asfaltbelagte, vil du skulle køre af grusstier til nogle divesites, og det kan i ny og næ føre til et fladt dæk. Derfor anbefaler jeg alle at købe en minidæk-pumpe til deres nøglebundt. Ventilen sætter du fast på din lavtryksinflater på din regulator, og på den måde kan du nu fylde dit dæk med luft med din reserveluft. Nemt!

En lille update på hvad der sker hos mig på Bonaire

Jeg båddyker, laver Instagram-posts og guider dyk derudad. Desuden har jeg lige bestået min teorieksamen på PADI Tech40 kurset, så meget snart kan jeg kalde mig selv teknisk dykker. Teknisk dykning er i rivende udvikling her på Bonaire, og det er noget, som jeg glæder mig til at kunne fortælle jer meget mere om! Tak for at læse med! Vi ses i næste indlæg.

(2 varer)

pr. side
Faldende orden
  1. Bonaire
    17.499,00DKK

Hvad leder du efter?